TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Deset zapovijedi za vozače
Vatikan je objavio jedan neobičan dokument u kojemu se upozorava kako i automobil u određenim situacijama može biti sredstvo počinjenja grijeha. Neke od takvih situacija su opasna vožnja ili prostitucija... Vatikan je također upozorio da opasna vožnja može izazvati psovke, vulgarnosti, neprimjerene geste i odustajanje od građanske odgovornosti što je neprihvatljivo i grešno ponašanje.

Na čelu ureda koji je izradio dokument bio je kardinal Renato Martino, koji kaže kako je Vatikan odlučio reagirati na činjenicu da je neprimjerena vožnja sve češći uzrok smrti.

Naime, u svijetu godišnje oko milijun i 200 tisuća ljudi izgubi život na cestama. Martino je za taj podatak rekao da je to tužna realnost i velik izazov za društvo i crkvu.

Dokument bi se trebao naći u kapelicama pored prometnica, odmaralištima i stajalištima za kamione te je namijenjen biskupskim konferencijama kako bi ga koristile u svom pastoralnom radu.
Deset zapovijedi za vozače su:

1. Ne ubij

2. Cesta je mjesto suradnje i zbližavanja s ljudima, a ne mjesto smrtonosne prijetnje

3. Ljubaznost, poštovanje propisa i oprez pomoći će u nezgodnim trenucima

4. Budi milosrdan i uvijek pomogni unesrećenima

5. Automobil ne smije biti sredstvo iskazivanja nadmoći ili počinjenja grijeha

6. Ljubazno i milosrdno uvjeriti vozače koji nisu u stanju voziti, da ne sjedaju za volan

7. Pruži potporu obiteljima žrtava u prometu

8. Pokušaj spojiti počinitelje prometnih nesreća i njihove žrtve kako bi se mogli pomiriti i kako bi žrtve počinitelju mogle oprostiti

9. Na cesti uvijek štiti one najugroženije

10. Budi odgovoran prema drugim sudionicima u prometu
Postavljeno 23.06.2007. by Neven Serdarević
Broj otvaranja:1161
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.