TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Uzrok deja vu-a napokon otkriven
Svi smo ve iskusili onaj zbunjujui osjeaj kako smo ono to upravo doivljavamo ve jednom doivjeli. Jeste li se ikada upitali zato?

Odgovor na to pitanje je napokon razrijeen!

Susumu Tonegawa, profesor biologije i neurologije s poznatog Massachusetts Institute of Technology (MIT), predvodio je istraivanje na kojem je ustanovljeno da je deja vu zapravo kratak spoj mozga prilikom prebacivanja podataka iz kratkoronog u dugoronu memoriju.

Jednostavnije, deja vu se javlja jer u dugoronom sjeanju ve postoji iskustvo slino upravo proivljenom, a deja vu najee nastupa u okolini u kojoj provodimo veinu svoga vremena poput kole, posla ili pak kod kue.

Istraivanje je provoeno na mievima te je utvreno da se pojavi zastoj u radu dijela hipokampusa.

Ovo otkrie je zapravo veliki korak ka lijeenju bolesti koje napadaju pamenje, pogotovo Alzheimerove bolesti. Pretpostavlja se da e uskoro biti mogue i razviti lijekove koji e poboljati tu vezu.
Postavljeno 13.06.2007. by Nikolina Ernei
Broj otvaranja:2472
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.