TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Nostradamus - najslavniji prorok svih vremena
Iako je od njegove smrti prolo ve vie od 450 godina miljenja o njemu i njegovim proroanstvima jo su uvijek podijeljena.

Neki u njemu vide luaka i udaka, dok ga drugi pak smatraju genijem koji je bio ispred svog vremena. Iako je budunost predvidio u vie od 950 kvartina, tumai su nali poveznice sa stvarnim dogaajima u samo njih 50. Neki od njih su gregorijanski kalendar, otkrivanje Australije, nezavisnost SAD-a, Francuska revolucija, Napoleon Bonaparte, Prvi i Drugi svjetski rat, Hitler, Staljin, izumi telefona, aviona, televizije, filma, ovjek na Mjesecu
Najvea nevolja je u tome to je Nostradamus pisao dvosmisleno, u stihovima. Pisao je u zagonetkama, koristei simbole, metafore i pseudonime, a jo k tome je upotrebljavao i francuske, provansalske, talijanske, grke i latinske rijei. Ali, u tome i je ar njegovih proroanstava jer mnoga e najvjerojatnije zauvijek ostati nedokuive enigme.

Nostradamusov ivot

Michael de Nostredame roen je 14. prosinca 1503. u fracuskom gradu St. Rmy de Provance ka prvoroenac Jaumea de Nostredamea i Reynie're se St-Rmy. Iako je porijeklom bio idov, zbog inkvizicije je odgajan je u duhu rimokatolike vjere. Od djeda, koji je bio lijenik, stekao je osnovno znanje iz medicine. Djed ga je takoer poduio astrologiji, matematici, latinskom, grkom i hebrejskom.
Tijekom kolovanja u Avignonu pojaava se Nostradamusova oaranost astrologijom. 1525. zavrava studij medicine u Montpelliereu, gdje ga je obitelj poslala u strahu da ne bude kanjen zbog svog zanimanja za okultno.
Kada je u Francuskoj zavladala kuga, lijei svoje pacijente na tada nekonvencionalan nain; primjenjujui jednostavne metode i iskoritavajui ljekovita svojstva bilja koje je poznavao.
Budui da je u to vrijeme Crkva proganjala sve koji su bili drukiji, Nostradamus odlazi u Agenu, gdje se eni i dobiva dvoje djece. Naalost, svo troje umiru od kuge.
Nakon dueg lutalakog ivota, napokon se skrasio u Salonu, gdje se drugi put oenio. Tamo se posveuje svojoj najveoj strasti astrologiji. U svojoj maloj zvjezdarnici na tavanu proricao je dogaaje koji e se dogoditi.

Neka Nostradamusova predvianja
Postoje razliite teorije o nainu na koji je Nostradamus dolazio do svojih vizija. Neke od njih su da je proroanstva iitavao iz kugle ili posude s vodom. Takoer, nagaa se da je proricao nou, u tiini, okruen okultnim knjigama. Navodno je i danima postio da bi zapao u hipnotiki san pod utjecajima opijata koje je sam pripremao.
Jedan od glavnih razloga zato su njegova proroanstva toliko nejasna je strah od progona Crkve, koja mu u to vrijeme nije bila naklonjena, a ak je i sam papa 1781. godine zabranio itanje njegovih proroanstava.

Nostradamusovi stihovi ne slijede kronoloki slijed dogaanja, a imena osoba zamijenjena su mitolokim i biblijskim pseudonimima. Imena mjesta su zamijenjena starim i nepoznatim rijeima, a vrijeme dogaaja nagovijeteno je spominjanjem astronomskih pojava kao bitnih predznaka vanih dogaaja.
Takoer se pretpostavlja da je Nostradamus ipak negdje ostavio klju za tumaenje svojih stihova.

Nostradamusova proroanstva objavljena su u tri izdanja. Odmah nakon izlaska prvog izdanja proroanstva su izazvala burne reakcije ondanjeg drutva. Francuska kraljica Katarina Medici bila je posebno zaintrigirana proricanjem smrti njezina mua Henrika II. te je Nostradamusa imenovala svojim tienikom.

Veliki prorok umro je 01. srpnja 1556. najvjerojatnije od zatajenja bubrega. Kada mu je prijatelj veer prije rekao Vidimo se sutra, ovaj mu je na to odgovorio Sutra kada sunce izae, mene vie nee biti.

Katarina Medici
Neki predvieni dogaaji

Roenje Napoleona Bonapartea

Kraj Italije car e se roditi,
Koji carstvo skupo stajat e,
I oni koji ruku mu odbiju pruiti,
On nije princ, ve krvnik, rei e.


Napoleon je roen 1769. na korzici. S devet godina stupa u vojnu kolu u Francuskoj te brzo napreduje do ina generala. Svojim ratnim podvizima stjee veliku slavu i ini veliku tetu svojim protivnicima, ali i svojoj vojsci. Jedini cilj mu je bila to vea teritorijalna mo, a njegovi podvizi skupo su stajali Francusku.

Dva svjetska rata

Poslije velikog sukoba vei se sprema,
Vatrena kia, bol, glad, krvarenje,
Prvi traje tri i jo pola ljeta,
Drugi je straniji, nebo sipa oganj i unitenje.


Prvi (1914. 1918.) i Drugi svjetski rat (1939. 1945.) imali su katastrofalne posljedice za cijeli svijet. Iako je svaki po sebi odnio velike rtve, Drugi svjetski rat bio je vei i pogubniji. Vatrena kia odnosi se na oruje koriteno u tim ratovima, a zadnji stih opisuje mo aviona.

Fhrer

Doi e jedan koji e na zavodljiv nain,
Pokuat uiniti ispruenom rukom,
Ono to stisnutom akom nije
mogao.


Svojom karizmom i govorima privukao je mase, a poznato je kakav mu je bio pozdrav.

Napadi na Hiroimu i Nagasaki

U zemlji izlazeeg sunca bit e velika vatra,
Buka i svjetlost na sjever uz huku,
U krugu sve ivo satra,
Glad, jauci, i krici uz ognjenu buku.


Kada su avioni SAD-a bacili atomske bombe na Hiroimu i Nagasaki poginulo je vie od 100 000 ljudi, ali je zbog posljedica radijacije rtava bilo mnogo vie. Nostradamus je predvidio i kruno djelovanje atomske bombe.

Sputanje ljudi na Mjesec

Na mjesec sjajni brzo e stii,
U nepoznati kraj, neobian pasti,
Nezrelo voe galamu e dii,
Na sramotu jednoj, a drugoj sili na ast.


Amerikanci su sputanjem na Mjesec pobijedili u viegodinjoj svemirskoj utrci sa sovjetima.

Haki sud

Veliki napori mukobanjaste sjeverne ene
Europom i gotovo cijelim svijetom drmat e,
Gonit e propale voe, dok ih ne nestane,
Pred lice ivota i smrti slavensku rasu stavit e.


Ovi stihovi neodoljivo podsjeaju na glavnu tuiteljicu Hakog suda i sadanje dogaaje.
Postavljeno 02.03.2007. by Lana Ljevakovi
Broj otvaranja:7255
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.