TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Kalvarija iznad Pakraca – mali raj za planinare, bicikliste i one koji to žele postati
Dugo vremena poslije rata ovo je brdo iznad našeg grada bilo zapušteno i minski riskantno, a time i nedostupno mještanima ovog kraja. Iako ni sad nije sve razminirano (dio gdje prolaze staze je siguran, a lutanje šumom se ne preporuča), ovdje je niknulo "puno lipih stvari". Vaš put u istraživanje ovog malog dragulja može započeti na šljunčanoj stazi iznad srušenog vrtića...

Ne dajte da vas malo uzbrdice natjera da odustanete...
...koja vodi do vidikovca "Sveta Tri Križa". Ovdje vrijedi zastati i odmoriti oči, jer ćete ispod sebe vidjeti kako "s visoka" izgleda Pakrac. Uz pomoć dalekozora, tko zna što sve možete ugledati. U svakom slučaju, preporučam ovo mjesto za poslijepodnevni odmor nedjeljom i oslobađanje od negativnih misli.

Sveta Tri Križa – osim religijskog značaja, odlično mjesto za poslijepodnevni odmor...
Nakon što ste došli do daha, krenite stazom koja vodi iza križeva u šumu i nakon stotinjak metara ugledat ćete jedan od desetak elemenata na stazi koju su uredile vrijedne ruke članova "BK Titan" - izrezbareno drvo, tzv. "north shore" preko kojeg vodi biciklistička staza čiji je početak 50-ak metara više. Šetnja ovom stazom posebno bi se mogla svidjeti djeci, samo imajte na umu da se ovuda ljudi često voze, i to dosta brzo, pa je potrebno biti na oprezu! A ukoliko vam se svidi, a mislite da ste dovoljno vješti, kacigu na glavu – i sretno. Svakako je poželjno da tada ne budete sami, pogotovo ne bez mobitela pri ruci (ali ne i u ruci, hehe).

North shore – spoj koncentracije, ravnoteže, vještine i uzbuđenja...
Ukoliko vas je ovo dosad zainteresiralo, slobodno krenite dalje niz stazu. Naići ćete na "klackalicu" u izgradnji (ogromno podignuto drvo koje zasad još nimalo ne liči na klackalicu), prijeći preko kanala i izbiti na cestu koja vodi prema "vodovodu". Prije ceste put je strm pa nije poželjno baš trčati ili čekati zadnji trenutak za "nagaziti" na kočnicu. Kad kročite nogom na asfalt, pogledajte preko puta. Strma drvena staza put je na element interno nazvan "skijaška skakaona" - spoj ludosti, adrenalina i opasnosti, tako da se ne preporuča nikome osim najiskusnijima! I naravno, "skije" moraju imati dva kotača, pedale i povelik stupanj čvrstoće, ukoliko se niste prijavili za "Jackass".

A staza niže vodi na još nekoliko umjereno ekstremnih elemenata koje je uvijek moguće fino razgledati pješice bez prevelike opasnosti. Po dolasku na plinsku trasu možete ići desno i vratiti se na točku odakle ste počeli istraživanje, ili lijevo, pa izbiti nasuprot česme, nedaleko pravoslavne crkve. Nadam se da vam se šetnja svidjela, ako ne prava, bar ova virtualna.

Postavljeno 06.08.2007. by Igor Čavlović
Broj otvaranja:3393
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.