TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
I'm a tourist from Slavonia
Ovo ljeto slijedom okolnosti imao sam priliku zagaziti na dobar dio nae obale i priobalja te se uvjeriti u neke ope i manje poznate injenice o prirodnim ljepotama Hrvatske te navike i ponaanja nas kao naroda. Vrijede li one ba sve? Kakvi smo mi to ljudi i isplati li se vidjeti sve te hrvatske ljepote? I'm a tourist from Slavonia!

NP Pltivika jezera
Ukratko, proli smo NP Plitvika jezera Zadar Metkovi Meugorje Dubrovnik NP Mljet Split i Rijeku. Iako je obim sadraja takav da ga se moe obilaziti mjesecima, da se stekne uvid u neke oiglednosti ne treba puno vremena. U mom drutvu nalazili su se amerikanac Thomas, moja sestra Vlatka i naa prijateljica Nikica iz Metkovia. Ugodno drutvo i, prije svega, odlian provod.

Prva ope poznata koju turisti "kao" kau o nama je da smo jako uljudni i susretljivi kao narod. Mi smo u biti narod koji je uspio nai kojeg turista koji o nama misli dobro, izvukao miljenje iz konteksta gomile i sad si valjda "brijemo" u glavi kako smo svi uljudni i kulturni. Dobro nam je to za moral valjda, no nekih 90% pruatelja usluga na mojem putovanju izgleda je sluajno bilo nekulturno i napadaki raspoloeno.

Na poetku puta posjetili smo NP Plitvika jezera. Ulaz za odrasle je 110kn, to osobno smatram i nije puno kad uzmemo u obzir kakve poglede i kakvu ljepotu ona nude. Ipak, mogao bih rei da je cijena nepravedna spram recimo ulaznice u NP Mljet od 90 Kn, a da on pri tom ne uzrokuje ni pribline impresije spram Plitvica. Obilazili smo Plitvice nekih sat i pol i prije ukrcavanja na brod kod jezera Kozjak lijepo smo se ve umorili, svoju vodu popili, te smo stali u potrazi za okrjepom. Litra i pol Jane 27 kn... Sestra gleda, oi joj 5 put obile krug i jasno im govori "Pa vi niste normalni" Plaamo, smijem se ni ne slutei da je to tek poetak puta gdje e te "maznut" po depu gdje god stignu. Plitvika jezera su stvarno prekrasna, a zbog neprestanog stvaranja sedrenih barijera kau da nikad nisu ista, stoga vidjeli ih ili ne, a idete prema jugu Hrvatske toplo vam preporuam da ne idete autoputom nego starom cestom, na kojoj usput nema guve, skrenete u Plitvice i novac od cestarine uloite u odravanje prirodnih ljepota.

Metkovi
Metkovi, grad na Neretvi. U mnogoemu grad slian Lipiku i Pakracu. Od cijena, razvijenog gospodarstva, same infrastrukture i izgleda grada pa i do ljudi. Naravi su rekao bi vie poput dobrih Slavonaca, tako da smo bili nadprosjeno dobro ugoeni, prehranjeni i zbrinuti. Grad dosta pusto izgleda no dolina i delta Neretve, osim poljoprivrede, otkrivaju brojne turistike potencijale, od kojih je najznamenitije antiko nalazite Narona. Narona je nekad, tamo jo u 1. st. pr. Kr. bila razvijena rimska kolonija. Osim toga, movarno podruje Neretve bogato je pticama tako da Metkovi ima jednu od najveih Ornitolokih zbirki u Europi. Metkovi broji oko 16 000 stanovnika i bio je naa baza u obilasku okolnih ljepota.

Meugorje
Na 35 km od Metkovia, u susjednoj dravi nalazi se svetite Meugorje. Mjesto gdje je Bog komercijaliziran! Usred niega, velika oaza. Sedmerokatnice, apartmani, pedesetak suvenirnica, sva voda je valjda sveta, pa i ona potona. Sa svakog kipa neto curi, od suza do rana, svi plau i mole. Svugdje Euro moe ubacit, pokloniti i potroiti! Svake godine izgleda sve glomaznije, ljepe i impresivnije i ba zbog onih koji posljednju nadu vide u tom da se pomole Gospi, odaje dojam pravog Svetita iako nije slubeno priznato od vrhovne katolike Crkve.

O Dubrovniku i Mljetu potrebno je posebno poglavlje jer sraz njihove ljepote i ljudske prokletosti se ne moe opisati u tri reenice. Stoga, o prokletim gosparima i otoanima itajte u nastavku moje prie za nekoliko dana.
Dodatne fotografije pogledajte u galeriji slika.

Meugorje
Postavljeno 29.07.2007. by Marko Baran
Broj otvaranja:2649
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.