TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Lipik i Pakrac - ambasadori Hrvatske
Na tradicionalnom Proljetnom sajmu Wefra, koji se od 14. do 22. travnja odrava u njemakom gradu Neustadt an der Aisch, zemlja partner je Hrvatska koju predstavljaju iskljuivo gradovi Lipik i Pakrac.

Dobro raspoloenje na lipiko - pakrakom tandu
O vanosti sajma dovoljno govore brojke: od 200 izlagaa smjetenih na prostoru od 15.000 kvadratnih metara, a tijekom devet dana, koliko se odrava sajam, oekuje se posjeta 45.000 osoba, dok slubeni moto sajma glasi Hrvatska u gostima. Teme sajma su turizam i slobodno vrijeme, kuanske potreptine, regionalno gospodarstvo i mediji, moda te moderno graditeljstvo i stanovanje. Na otprilike 35 kvadratnih metara prostora svoje proizvode predstavljaju Udruga pelara Pakrac - Lipik, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Marter, Udruga ena Lipik i tvrtka Samteks, vlasnika Jure Stojia koja se bavi izradom tepiha i podnih podloga. Osim atraktivnog vizualnog doivljaja, na tandu se moe kuati domai kozji sir, razne vrste rakije i meda, razgledati runi vezeni rad, zanimanje je pobudio i unikatni tkalaki stan na kojem su uivo izraivani tepisi, a podijeljeno je i dosta promidbenog materijala. Organizirana je i nagradna igra, a dvoje posjetitelja sajma dobit e priliku na est dana posjetiti Lipik.

Na sajmu se predstavljala i Podravka
Naa jela i glazba

Za organiziranje gospodarskog predstavljanja, ali i osmiljavanje i postavljanje tanda angairan je Poduzetniki centar Pakrac, a osim tanda Pakraca i Lipika, na zasebnom tandu predstavlja se i Podravka sa svojim proizvodima.
Kulinarsku ponudu upotpunio je, a mnotvo praznih tanjura potvrdilo, na dobar nain, i Dario Bukvi koji je za sve zainteresirane posjetitelje sajma na dan otvaranja pripremio srnei paprika. Izaslanstvo od 35 osoba koje je otputovalo iz Lipika i Pakraca na otvorenje sajma u najboljem svjetlu predstavilo je ljepotu i povijest naih gradova te pokazalo kako nisu samo mjesta poharana ratom, ve i mjesta s bogatom kulturom, puna srdanosti i raznovrsnom gospodarskom djelatnosti, a da je Hrvatska atraktivna turistika zemlja. Na otvorenju sajma, ali i u jo nekoliko navrata, njemake domaine i njihove goste oduevili su svirai, plesai i pjevai KUD-a Zeleni Gaj iz Gaja koji su izvodili program odjeveni u tradicionalne nonje, a vodio ih je eljko Tomaevi. Gradonaelnica Neustadta Claudia Platzoder pozdravila je goste iz Hrvatske i zahvalila na dolasku ime je sajam dobio meunarodni karakter. Na pozivu, ali i prilici na predstavljanju, zahvalio se lipiki gradonaelnik Antun Haramija, te uzvratio pozivom na bjelovarski sajam u rujnu, a domaini su takoer obeali odrati i dva koncerta puhakog orkestra 1. i 2. lipnja u Lipiku i Pakracu. Otvaranju sajma su, izmeu ostalih lokalnih politiara, prisustvovali i Vladimir Duvnjak, generalni konzul RH u Mnchenu, te Christian Schmidt, zamjenik njemakog ministra obrane. Priliku za predstavljanje naih gradova Antun Bari i Antun Haramija imali su i na vrlo sluanoj radio postaji Radio 8.

KUD 'Zeleni Gaj' iz Gaja
Nastavak dugogodinje suradnje

Ovo je nastavak dugogodinje suradnje izmeu Neustadta i Lipika kao gradova prijatelja, a hrvatskom izaslanstvu su tijekom posjeta na raspolaganju uvijek bili predsjednik drutva Lipik Komitee, Walter Billmann, i njegova supruga, potpredsjednica drutva, Ruth, koji su svoju privrenost Lipiku dokazali i tijekom najveih razaranja u Domovinskom ratu estim humanitarnim pomoima i donacijama.

Unato promjenama vlasti, veza izmeu gradova je ostala vrsta, pa su Lipik i Pakrac uz ve postignutu kulturnu i suradnju meu gradovima, dobili priliku povezati i gospodarstvenike ova dva kraja, a dolazak na sajam pokazao se pozitivnim za Udrugu pelara Pakrac Lipik, koja je ve uspostavila kontakt s lokalnom pelarskom udrugom. Vjerojatno je i vie dogovora i suradnje dogovoreno za vrijeme neformalnih veeri, kada su, uz pjesmu, svirku i ples, Gajani uveseljavali domaine, ali i goste iz gradova prijatelja Neustadta, Montespertolija iz Italije i Hluboke iz eke. Trokove smjetaja, boravka i postavljanja tanda snosio je grad Neustadt, a Pakrac i Lipik podijelili su troak prijevoza i izrade promotivnih materijala.

Postavljeno 18.04.2007. by Hrvoje Marin
Broj otvaranja:3243
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.