TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Gradska patrola - Domaćica se po pragu poznaje
USUSRET DANU GRADA PAKRACA

Za dva tjedna, na blagdan Sv. Josipa, Grad Pakrac slavi svoj dan, a naša patrola prošla je gradom kako bismo zapazili što se može s malo novaca i truda dotjerati kako bi u što boljem okružju dočekali goste, ali i sami obilježili lokalni praznik.
Za većinu naših prijedloga nisu potrebna bitnija novčana sredstva, siromašenje ionako praznog gradskog proračuna, nije potrebno raspisivati dugotrajne natječaje i angažiranje velikog broja ljudi. Potrebni su samo malo dobre volje i minimalna sredstva. Ovdje ne govorimo o izgradnji objekata ili infrastrukture, ovdje govorimo o „kozmetičkim zahvatima“, jer naš grad je zaslužio plastičnu operaciju, a kirurzi smo svi mi. Uređeni ili neuređeni okoliš, one male stvari koje svakodnevno viđamo, a možda ne registriramo, su sitnice koje čine razliku. Razmišljamo li kako se prezentiramo našim gostima koji prolaze kroz Pakrac? O „gradu kakvog ne želimo“ mogli ste često vidjeti i čitati na zadnjoj stranici našeg lista, a ovo je još jedan doprinos podizanju svijesti građana, ali i apel za dodatni angažman gradske uprave.

Djeca iz vrtića u šetnji sa tetama
Izložba kontejnera i dalje traje

Po gotovo čitavom gradu možemo vidjeti prepune kontejnere tik uz samu cestu, koje pješaci moraju zaobilaziti.

Možete vidjeti djecu iz vrtića kako u pratnji svojih teta prolaze kraj kontejnera u Ulici Matice hrvatske, a kako se bliži sve toplije vrijeme, tako je i smrad koji dolazi iz kontejnera sve izraženiji. Niti mačkama i psima, ili čak štakorima neće trebati puno da se „posluže“ iz onog iz čega smo im ponudili hranu, a time se samo povećava potencijalna opasnost širenja bolesti. Ako ne mislimo na svoje zdravlje, morali bismo misliti barem na zdravlje naših malih sugrađana. Smatramo da smo u pravu i pisat ćemo opet, sve dok ih ne maknemo na mjesta kako je to predviđeno i komunalnim redom, a možda u međuvremenu probudimo i savjest dobro plaćenih radnog mjesta najprije komunalnog redara, a potom i njemu nadređenih pročelnika i gradonačelnika koji, ako podrže našu akciju potrebnu ovom gradu, problem mogu riješiti brzo snagom autoriteta i zakonskih ovlaštenja svog radnog mjesta. Potrebna je samo dobra volja.
Također, košare za otpatke se rjeđe prazne što se više udaljavamo od središta grada, smeće se nagomilava i ispada, a učinak košara je kontraproduktivan. Kao da grad i bez prepunih košara nije pun papirića, ambalaža i svega ostalog što spada pod zajednički naziv - smeće.

Građevinskoj skeli pred zgradom "socijalnog" u najužem centru grada, osim što simbolizira nebrigu države za ovaj kraj, poodavno je istekao rok do kada tamo može biti. No, postavila ju je država, pa može biti i bez dozvole. Da ju je postavila neka naša sirotinja, nadležni bi ga vjerojatno već odavno obišli pokazujući mu prelistane tjedne kalendara od kada je ona postavljena da bi zaštitila građane od padanja crijepova, ostataka žbuke i cigle koji na našu žalost nikako da već jednom padnu ili otpadnu, ali, naravno, ne po glavi stanovnika.

Da li su grafiti - nagrđivanje zidova ili umjetnost, uvijek je podložno raspravi, ali ono što se nalazi u prolazu kod banke prema zgradama u Preradovićevoj ulici definitivno umjetnost nije. Put prema knjižnici kao kulturnoj ustanovi obilježen je nekulturom. Natpisi tko koga voli ili za koga se navija ne bi trebali imati mjesta na takvim prostorima. Za njihovo uklanjanje potrebno je nešto malo kuna i nešto malo više volje i onog tko to treba platiti, ali i onih koji pišu.

Građevinska skela ispred zgrade socijalnog
Hrđavi most odraz gradskog nemara

Svi glavni gosti na svetkovinu Dana Grada doći će iz pravca Zagreba.

Neminovno prvi pakrački objekt koji će tim putem sresti je most na Pakri iza petlje, izgrađen prije dvadesetak godina. Njegova ograda odavno je već više žuta od rđe, nego od boje, jer od izgradnje nije dobila niti jedan novi sloj. Uslijed toga, gosti će odmah na ulazu steći dojam o domaćici. Otklanjanje ovih nedostataka investicija je od najmanje "strahobalnih" dvjestotinjak ili nešto više kuna i dva dana rada jednog čovjeka.

U blizini mosta, na putu prema središtu grada uvijek ima krupnog otpada i velikog korova. Nekoliko sati rada javnih radova moglo bi ovaj "gradski prag" učiniti puno prihvatljivijim u što spada i nered koji su na istom potezu napravili "Komunalac", izrađujući zimus infrastrukturu za budući objekt Hrvatskih cesta, odnosno daruvarska Vodoprivreda radeći priključak ulične kanalizacije na gradski kolektor.

hrđavi most na ulazu u Pakrac
Stoka pobjegla, lanci ostali

Na istom putu prema centru grada, točno ispred lani uređenog naselja Jug-2, "poduzetni" djelatnici gradske uprave pokušali su nekadašnji pristupni put, a buduću zelenu površinu, zaštititi od automobila, razvukavši 15 metara lanca između dvije odavno nepotrebne i zaboravljene željezne konstrukcije.

Lanac je u međuvremenu "spuzio", više ne koristi ničemu, a u kombinaciji s ružnom i nepotrebnom željeznom konstrukcijom ostavlja dojam da je trebao služiti kao obor za stoku. Stoka je u međuvremenu pobjegla, a ograda ostala. Za uklanjanje kompletne ove rugobe potrebno je nula kuna i "frtalj" sata rada jednog čovjeka.

Oko nas je još uvijek previše otpada koji ostavljaju nesavjesni građani i na najfrekventnijim gradskim prometnicama kao što to vidimo u Ulici hrvatskih velikana. Dio toga bi svakako trebalo ukloniti zbog nas samih, a idealan poticaj je gradski blagdan.
Mi smo dali nekoliko prijedloga i zapažanja i to ulaskom u grad s juga. Međutim, i Pakrac ima, kao što znate, četiri strane svijeta i isto toliko ulaza. Na potezu je gradska uprava. Provjerit ćemo što je učinjeno.

Lanac čuva stoku, a ne ljude
Postavljeno 06.03.2007. by Hrvoje Marin
Broj otvaranja:2263
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.