TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Amerika: putopisi - 1.dio
Tokom mog petomjesenog boravka u Americi upoznala sam mnoge ljude iz cijelog svijeta, radila te proputovala. U sljedeim tekstovima opisat u ukratko svoja iskustva i doivljaje.

Pri razgovoru s dekanom fakulteta na kojem studiram on je izrekao jednu reenicu kojoj sam se smijala, ali sada vidim da je istinita. Reenica glasi: 'Treba otii u Ameriku da bi vidjela da ti je Amerika u Hrvatskoj.'. I imao je pravo.

Kuc-kuc-ivili! Tako ve u nekom polupijanom stanju stojimo moja dva prijatelja i ja za ankom. Kae piljo ajde Vlatkica s nama u Ameriku, ja reko pa ajde, a ta ne bi. Kuc-kuc-ivili!
Nakon to sam se sljedei dan otrijeznila, poslala sam prvi mail hotelu u koji moji prijatelji trebaju ii. Nakon viemjesene gnjavae telefonskim intervjuom, papirologijom i svim silnim ugovorima napokon sam dobila pozivno pismo za ambasadu. Vizu sam dobila bez problema. Dobila ja, ali moja dva prijatelja nisu. Tako je ispalo da idem sama, a mislila sam si kad sam to sve poplaala i idem.

Poevi od injenice da se nikad nisam vozila avionom, a upravo me ekao let od 23 sata, preko toga da idem sama i do toga da nikog ne poznam bilo mi je poprilino muno. Odjednom sam se nala u Colorado Springsu na aerodromu, gdje me doekala moja mentorica (jedna od internacionalnih studenata koji rade u hotelu) Magda iz Poljske, sa svojim cimericama Gissellom is Perua i Ingom iz Litve. Njima je reeno da dolazi deko iz Ukrajine, pa su se poprilino iznenadile ugledavi mene. Smjestile su me u stan gdje sam naredna dva tjedna bila sama, poprilino depresivna i izgubljena. Iako su cure bile stalno sa mnom, samo sam se raspitivala ima li jo Hrvata. Nakon prva, poprilino muna, dva tjedna u moj stan doselila se Petra, a za njom i Ankica i Nikica. Napokon malo priala naki. One studiraju u Dubrovniku i dole su tamo na praktino usavravanje kao i ja. Iako se nismo previe sve skupa slagale, preko oceana bile smo kao prst i nokat.

Poela mi je orijentacija u hotelu. Prvi dan doekale su nas svakog ploice s naim imenima na stolu, a nakon to sam prvo ugledala imena moja dva prijatelja koja su trebala sa mnom, nala sam i svoje ime. Orijentacija se sastojala od tjedan dana sluanja to ne smije raditi i kako se ponaati kako bi zadovoljio standarde pet zvjezdica i pet dijamanata koje hotel ima. Hma na orijentaciji tri glupasta Amera, etrdesetak Maara (koji nemaju pojma engleski jer svi ue njemaki) i moja malenkost. Divota. Proavi orijentaciju dola sam u svoj odjel Ratail (maloprodaja). Doekala me Jackie (Supervajzorica, cirka 45 god., Amerikanka), koja je bila fascinantna. Priavi mi koliko joj je drago to sam dola dobro da nije svrila, a da nema ui usta bi joj obila oko glave koliko se (pre)ljubazno smjekala. Nakon to me provela kroz sve elitne trgovine u kojima sam radila sljedea dva mjeseca shvatila sam da nema NITI JEDNE osobe u hotelu koja se pri pozdravljanju nije ponaala kao Jackie. U poetku me to uasno iritiralo, jer je bilo toliko fake, ali nakon par dana uhvatila sam samu sebe da svakom pokazujem zube i da sam odjednom i ja (pre)ljubazna. Kao da te zaaraju tim standardom hotela koji kae da iako ima lo dan, ne smije ga imati. Ni za goste, niti ljude s kojima radi. No nije to samo u hotelu, moje iskustvo je da su Amerikanci kao narod svi uasno ljubazni, ali za nae pojmove toliko umjetno.
Toliko za sada. U sljedeim dijelovima napisat u neto vie o svojim putovanjima, amerikoj kulturi, hrani itd. Do sluanja

Postavljeno 25.02.2007. by Vlatka Baran
Broj otvaranja:2432
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.