TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Akcija; Spašavanje lipicanaca - odmah!
Prije nekih sat vremena započela je u Hrvatskoj medijska kampanja za spašavanje lipičkih lipicanaca koji su tijekom Domovinskog rata ukradeni iz Hrvatske te su na kraju završili u Vojvodini, na "Ergeli Bukinac".

Lipicanci su trenutno u katastrofalnom stanju, o čemu svjedoče i najnovije fotografije tih životinja, a da li su tome uzrok privatni (čitaj; "poslovni") ili politički razlozi - to u ovom trenutku uopće nije važno.

Ono što je važno je činjenica da je od originalnog krda pastuha, kobila i ždrebadi odvedenih iz Lipika 1991. godine na životu ostalo tek nekoliko konja, a zdravstveno stanje tih konja je takvo da njihove šanse za preživljavanje nisu baš velike.

U telefonskom razgovoru s g. Petrom Vicković saznali smo da je Udruga "Glas životinja" iz Karlovca, u bliskoj suradnji s Udruženjem građana "Sloboda za životinje" iz Beograda, pokrenula međunarodnu akciju za spas lipičkih lipicanaca koji se trenutno nalaze u, usuđujem se reći, logoru u Vojvodini.

Naime, otkako je prije nešto više od mjesec dana ponovo pokrenuto pitanje povratka konja u Lipik, odnosno u Hrvatsku, fizičko i zdravstveno stanje konja se naglo pogoršalo.
Prema mišljenju autora ovog članka taj je potez namjeran, u svrhu vršenja pritiska na RH kako bi "obeštetila" vlasnika "ergele" na kojoj su konji do sada smješteni, no to mišljenje uopće nije bitno uzimajući u obzir činjenicu da je desetak preživjelih konja od originalno krda - pred izumiranjem.

Ideja cijele međunarodne akcije koju koordiniraju udruge „Glas životinja“ iz Karlovca i „sloboda životinja“ iz Beograda je aktivno uključivanje međunarodne zajednice u cijeli slučaj i formiranje međunarodnog neovisnog tima (ili organizacije) koji bi odmah preuzeo brigu oko zapuštenih i ugroženih životinja te bi im pružio svu potrebnu medicinsku pomoć i osigurao njihovo pravilno hranjenje i zbrinjavanje do rješavanja pitanja povratke, koje prije svega moraju riješiti vlade Hrvatske i Srbije.

U tu svrhu navedene udruge su cijelu kampanju proširile i na Austriju i Njemačku, čije televizijske kuće su već snimile svoje priloge te su angažirale i najpoznatijeg svjetskog odvjetnika za prava životinja, saznajemo u razgovoru s g. Vicković.

Logični slijed kampanje bilo je i obavještavanje državnih medija pa je tako tijekom današnjeg dana udruga „Glas životinja“ obavijestila o cijeloj problematici, trenutnom stanju životinja i o pokrenutoj akciji sve veće medijske kuće u Hrvatskoj, uključujući tisak, televiziju i internetske medije, a udruga „Sloboda za životinje“ provodi sličnu kampanju u Srbiji.

Cilj cijele akcije je poduzeti konkretne akcije odmah, dok se konji još mogu spasiti, a mi se samo možemo nadati da će naše vlasti, odnosno političari, ozbiljno shvatiti reakciju svojih birača te da od lipičkih lipicanaca neće napraviti drugi Vukovar.

I da, gospođe i gospodo iz lokalne samouprave, ni vaš glas neće biti na odmet. Ipak ste vi na našem platnom spisku (kao što smo i mi na biračkom)…

Dame i Gospodo, čekamo li ovo
Izvor i foto: Lipik.net
Postavljeno 22.08.2007. by Lipa.net
Broj otvaranja:4331
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.