TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Srbi vraćaju 80 konja, u ergeli Lipik nema mjesta
LIPIK, ĐAKOVO - Ponovo su se uzburkale strasti zaljubljenika u lipičke lipicance, koji su dijelom ubijeni a dijelom ukradeni i odvedeni s lipičke ergele u listopadu 1991. godine u jeku srpske agresije i do danas još nisu vraćeni u Lipik.

Jalovu svakodnevicu bezuspješnih zahtjeva za povratkom lipičkih lipicanaca uzburkao je Miloje Komasović, koji je konje 1991. oteo, ali se i svih posljednjih šesnaest godina jedini brinuo o njima, pokušavajući ušićariti od hrvatske države otkupninu, oprost, naplatu čuvanja i ishrane, siguran povratak...

FOTO: jutarnji.hr
Komasović je poslao pisma predsjedniku Vlade dr. Ivi Sanaderu i ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću u kojima upozorava da mu je Toša Bukinac, vlasnik štala i imanja kod Novog Sada na kojima se nalazi oko 80 konja iz lipičke ergele, zabranio pristup i hranjenje pa su "konji u katastrofalnom stanju, bukvalno gladuju i bez pomoći ne mogu ni ustati".
Komasović prvi put nakon rata priznaje i navodi da je hrvatska država vlasnik konja pa traži Hrvatsku da ga ovlasti kako bi je zastupao pri sudu i policiji radi spasa konja čije plemenito podrijetlo vuče korijene 400 godina.
Milan Božić, član Državnog povjerenstva za povratak lipicanaca u Lipik, kaže da povratak konja nije bio nikada bliži ni izgledniji. Željko Butorac, direktor Poljoprivrede Lipik, u čijem su vlasništvu bili konji prije rata, ali pri pretvorbi nisu ušli u temeljni kapital Društva, kaže: "Mi smo sve učinili da zgradu ergele obnovimo i sada može primiti pedesetak konja."
"Međutim, mi to sami ne možemo raditi i jedina je mogućnost da budu pod Državnom ergelom Đakovo. Najave o povratku lipicanaca iz Srbije, ali i činjenicu da ergela u Lipiku ne može prihvatiti sva grla pa je zatražena pomoć đakovačke Državne ergele", danas je komentirao i njezin ravnatelj Pavo Sabolski.
"Naš kapacitet je trenutačno popunjen, ali ako bude potrebno, spremni smo organizirati prihvat onoliko grla koliko ih budemo mogli smjestiti u Đakovu.", rekao je ravnatelj Pavo Sabolski.

Budući da nijedna hrvatska vlada niti srpska strana, od države pa do Komasovića, nisu pokazale iskrenu želju da se konji vrate, čini se da je ovo trenutak da se problem riješi, jer je to sada svima u interesu: Hrvatskoj da vrati svoje konje plemenitog podrijetla, a srpskoj strani omogući ulazak u Međunarodnu zajednicu uzgajivača lipicanaca.

Izvor: jutarnji.hr
Postavljeno 24.07.2007. by TAKOmedia
Broj otvaranja:4322
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.