TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Povratak Lipika na europsku konjogojstvenu kartu
Dio stanovnitva Lipika na Ergeli e pronai svoje stalno radno mjesto, a Vlada je ve ranije za ovu godinu osigurala dva milijuna kuna namijenjenih za njen rad.

Vijest da je Vlada na sjednici odranoj ove srijede donijela odluku o osnivanju Hrvatskog centra za konjogojstvo te u okviru njega osnovala Dravnu ergelu Lipik, primljena je tamo s velikim zadovoljstvom.
Iako oekivana, odluka Vlade nije nikoga ostavila ravnodušnim, od gradske uprave do itelja grada. Naime, tom odlukom nainjen je prvi ozbiljan korak k vraanju Lipika i lipike ergele na europsku konjogojstvenu kartu, gdje se, do stradanja u Domovinskom ratu, nalazila više od jednog stoljea.
Prema rijeima ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Boidara Pankretia, Hrvatski centar za konjogojstvo – Dravna ergela Lipik e ubrzati proces razvoja uzgoja konja i konjikog sporta te imati strunu i znanstveno-edukativnu ulogu.
Premda je postojala vrsta volja da uz toplice i Ergela postane još jedan prepoznatljiv simbol grada podno Psunja, nakon što su u noi 13. listopada 2007. konji vraeni i emocije se slegle, trebalo je poeti rješavati niz pitanja. Od osiguranja hrane, u emu je lipika Poljoprivreda odradila najvaniji dio posla, do zdravstvenog pregleda, cijepljenja i cjelokupne zdravstvene zaštite svih 66 konja, od ega 44 lipicanske pasmine.
Obavljeno je nekoliko razgovora s Poljoprivredom Lipik, vlasnicom Ergele, a iz Grada je predloeno da se u Lipiku osnuje muzej hrvatskog konjogojstva.
Gradonaelnik Lipika Antun Haramija tim je povodom Vjesniku kazao kako od Ergele oekuje znaajan poticaj u razvoju turizma i konjikog sporta na ovim prostorima, a tek potom moemo govoriti o moguim gospodarskim efektima. »No, najvanije je da su se konji vratili kui, u grad koji ih ima i u svome grbu«, kazao je Haramija.
Nije beznaajna ni injenica da e dio stanovništva Lipika svoje stalno radno mjesto nai na Ergeli, a Vlada je ve ranije za ovu godinu osigurala dva milijuna kuna za njen rad.
Vladinom odlukom ne samo da je riješen status Ergele, ve su stvorene i osnovne pretpostavke za snaan turistiki razvoj Lipika, ali i konjogojstva u Hrvatskoj u cjelini.
Izvor: Vjesnik
Postavljeno 04.07.2008. by Dejan Ilii
Broj otvaranja:3194
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.