TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Ždrijebe začeto u Lipiku nakon 17 godina
LIPIK - Kobile na lipičkoj ergeli koje su jesenas vraćene iz Srbije, nemaju spolnih bolesti i još su reproduktivno sposobne. Pokazali su ovo pregledi koje je proteklih tjedana obavila dr. sc. Nikica Prvanović, viša asistentica na Klinici za porodništvo i reprodukciju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Pregledi utvrdili kako su kobile vraćene iz Srbije sposobne za reprodukciju
Optimalno reprodukcijsko razdoblje kod kobila je između pet i 15 godina starosti, no one se mogu ždrijebiti i ako su starije. Takvih je nekoliko u Lipiku, ali sve su, kao i najstarija među njima kojoj je 20 godina, još sposobne za reprodukciju. Tim više što se o njima na ergeli vodi zavidna stručna briga rekla je dr. Prvanović.

Na lipičkoj ergeli ima 32 kobile, a paralelno s pregledima vrši se i njihov pripust. Doktorica Prvanović također kontrolira je li kobila potom ostala ždrebna. Pretpostavljam kako će u sljedećih mjesec do mjesec i pol dana 80 posto kobila biti gravidno. Nakon pripusta, treba čekati 21 dan kako bi se to moglo utvrditi. Za sada pouzdano znam kako je jedna kobila gravidna dodala je N. Prvanović.

Sve kobile na ergeli pare se s pastusima koji su vraćeni iz Srbije i koji su također reproduktivno sposobni. Najava kako bi na pripust u Lipik trebao doći iz ergele Lipica jedan pastuh, za sada se neće realizirati. Lipicanska pasmina je mala i zatvorena, pa je razmjena pastuha među ergelama s vremenom nužna.

Kolege iz Lipice koji su ubrzo nakon povrata konja posjetili ergelu, ponudili su pomoć u tom smislu, no dok se formalno ne osnuje ergela, razmjena konja među dvije države nije moguća.

Za sada to nije ni nužno, jer ovdje imamo šest linija pastuha i kada idućih pet godina ne bismo dovodili pastuhe iz drugih ergela, ne bismo imali problema s rasplodom, bez obzira što se kod pripusta jako pazi na rodbinske veze, odnosno na pripadnost po liniji i rodu kazao je Mato Čačić, voditelj uzgojnih programa konjogojstva u Hrvatskom stočarskom centru. Dodao je kako se postupak osnivanja ergele odvija bez problema. Svi potrebni dokumenti su prikupljeni i uskoro se čeka formalna odluka Vlade.
Izvor i foto: Jutarnji list
Postavljeno 13.05.2008. by TAKOmedia
Broj otvaranja:4011
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.