TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Đakovo i Lipik spremni su za prihvat lipicanaca
ĐAKOVO, LIPIK - Nakon što su u Novom Sadu predstavnici srbijanskog i hrvatskog ministarstva poljoprivrede najavili da će proces povratka lipicanaca u Hrvatsku biti nastavljen, javnosti do sada nije priopćeno konkretno kako će i koliko konja biti vraćeno

Nakon posjeta ergeli Bukinac pokraj Novog Sada ministri poljoprivrede Srbije i Hrvatske, Slobodan Milosavljević i Petar Čobanković, priopćili su da će u roku od 15 dana na ergelu doći stručnjaci kako bi utvrdili brojnost i zdravstveno stanje konja.

S tim u vezi hrvatsko Ministarstvo osnovat će Povjerenstvo koje će se potom uputiti u Novi Sad, a o njegovu osnutku bilo je riječi na današnjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede. Za sada je punu spremnost za prihvat određenog broja grla pokazala Državna ergela u Đakovu, kao i mnogi manji uzgajivači, a budu li lipicanci uskoro vraćeni, u đakovačkoj ergeli sve je spremno za njihov prihvat.

"Mi smo osigurali prostor i samo čekamo odluku o povratu. Koliko će konja biti smješteno u Đakovu, ne mogu sa sigurnošću reći, ali zatreba li dodatnog prostora, učinit ćemo sve da ga napravimo. Napominjem da nakon povratka konji moraju proći obveznu karantenu pa će nam i to dati vremenskog prostora za organizaciju njihova smještaja", rekao nam je Pavo Sabolski, ravnatelj ergele koji je danas bio na sastanku s ministrom Čobankovićem, a među ostalim razgovaralo se i o povratu lipicanaca. U Lipiku su, pak, građani potpisivanjem peticije potvrdili želju da se lipicanci, kao dio prepoznatljivosti Lipika i kao mogućnost buduće turističke ponude, vrate u Lipik. Prema iskazanom zanimanju, smještaj konja nije problem kako u Lipiku tako i u drugim ergelama u Hrvatskoj.

Na redu je ipak politika i država kao vlasnik lipicanaca koji moraju povući odlučujuće poteze. "Javljaju se mnogi koji žele financijski pomoći ili zbrinuti lipicance iz naše ergele, ali o svemu će u konačnosti odlučiti država koja je i vlasnik konja, a ne mi u "Poljoprivredi" Lipik", rekao je Željko Butorac, direktor lipičke poljoprivredne tvrtke koja brine o ergeli. Pri tome Butorac naglašava kako je još mnogo toga nepoznatog.

Prije svega, koliko će konja biti vraćeno, u kakvom su stanju, a za njihov prijem nije dovoljna samo obnovljena zgrada lipičke ergele koja može primiti vjerojatno sve konje koji će možda biti vraćeni, nego je potrebno riješiti veterinarsku službu, oporavak i ishranu konja, način financiranja, ali i konačni status lipičke ergele.
I ergela Višnjica nudi smještaj

SLATINA, LIPIK - Ukoliko postoji problem smještaja, vrata naše ergele i naših štala za ukradene lipičke lipicance uvijek su otvorena, stoji u pismu namjere ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću, kojim ergela Višnjica kod Slatine nudi prihvat određenog broja lipicanskih konja na pansionski smještaj do stjecanja uvjeta njihovog povratka iz Srbije u Lipik.

Mogli bismo zbrinuti još do 20 grla - kaže Ksenija Plantak, vlasnica PZ-a ergela Višnjica. Prema njezinim riječima, za tu se uslugu očekuje samo minimalna naknada za hranu, a ljudski rad i smještaj bit će znak dobre volje djelatnika.
Izvor: Jutarnji.hr
Postavljeno 06.09.2007. by TAKOmedia
Broj otvaranja:3963
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.