TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, PoĹľega
Hrvatski lipicanci vraćaju se kući?
Predstavnici srbijanskog i hrvatskog Ministarstva poljoprivrede najavili su u utorak u Novom Sadu da će proces povratka lipicanaca u Hrvatsku biti nastavljen, no javnosti nije priopćeno konkretno na koji će način i koliko konja biti vraćeno jer vlasnik ergele Todor Bukinac ne odustaje od zahtjeva za novčanom nadoknadom za držanje konja.

Na slici se vidi u kakvom su danas stanju lipicanci koji su 1991. iz Lipika odvedeni u Srbiju.

Poslije posjeta ergeli Bukinac pokraj Novog Sada na kojoj su smješteni lipicanci odvedeni iz Lipika 1991. godine, ministri poljoprivrede Srbije i Hrvatske Slobodan Milosavljević i Petar Čobanković priopćili su da će u roku od 15 dana u Novi Sad doći stručnjaci kako bi utvrdili brojnost i zdravstveno stanje konja.

"Poslije toga bit će riješeno kako će i koliko lipicanaca biti vraćeno u Hrvatsku", izjavio je srbijanski ministar poljoprivrede, i dodao kako nedvojbeno postoji spremnost i raspoloženje da se ovo otvoreno pitanje između dviju država zatvori i riješi.

Hrvatski ministar Čobanković rekao je da očekuje da se Hrvatskoj vrate svi konji koji su podrijetlom iz Lipika i da za takvo stajalište srbijanska strana pokazuje razumijevanje.

S druge strane, vlasnik Todor Bukinac je novinarima izjavio da ne odustaje od zahtjeva da mu se isplati minimalno 300 tisuća eura za držanje konja koji su na njegovoj ergeli već godinama.

Dvojica ministara i njihovi suradnici ergelu Bukinac pokraj Novog Sada posjetili su poslije razgovora koji su prije toga vodili u Beogradu.

Pitanje povratka lipicanaca već godinama opterećuje odnose Srbije i Hrvatske.

Premda je na razini ministarstva njihov povratak dogovoren još 2004. godine, do toga nije došlo zbog protivljenja Bukinca da Hrvatskoj vrati konje bez novčane nadoknade za njihovo držanje.

Izvor: Večernji list
Postavljeno 28.08.2007. by TAKOmedia
Broj otvaranja:6237
Facebook komentari


Prijava na TD portal

KorisniÄŤko ime:

Lozinka:

Ne moĹľete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

KorisniÄŤko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite podruÄŤje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.