TAKOdobar portal :: Lipik, Pakrac, Daruvar, Požega
Lipicaneri i dalje gladuju
'Mogu im se jasno razaznati karline kosti, a neki konji se jedva kreu, a ako legnu ili padnu, ne mogu vie ustati ili ustaju s tekom mukom', tvrde u udruzi 'Sloboda za ivotinje'.

BEOGRAD - Beogradska Udruga za zatitu i prava ivotinja "Sloboda za ivotinje" priopila je da su konji lipicaneri u ergeli "Bukinac" u Novom Sadu i dalje u veoma loem stanju, bez veterinarskog nadzora.

Ta udruga podsjea da je koncem srpnja, nakon upozorenja udruge, posjet ministra poljoprivrede Srbije Slobodana Milosavljevia ergeli "Bukinac" zavrila slubenim priopenjem veterinarske inspekcije, kojom prigodom su veterinari Veterinarske stanice Novi Sad izvrili kliniki pregled oko 70 konja za samo dva dana i utvrdili da su u dobrom stanju. No, novinari su upozoravali da Milosavljeviu tada nisu pokazani izgladnjeli lipicaneri.

U svom najnovijem priopenju udruga "Sloboda za ivotinje" u petak je priopila da su veterinari austrijske udruge Vier Pfoten (etiri ape) 20. kolovoza prigodom posjeta istoj ergeli u novosadskom Novom Naselju ustanovili da se lipicanerima "rebra mogu izbrojati iz daljine".
"Mogu im se jasno razaznati karline kosti, a neki konji se jedva kreu, a ako legnu ili padnu, ne mogu vie ustati ili ustaju s tekom mukom. Od hrane, ispred njih je rasuto samo malo stare slame, koja bi im trebala biti prostirka, a ne hrana", pie u najnovijem priopenju udruge.

U priopenju se navodi da je ministar Milosavljevi prigodom posjeta ergeli Todora Bukinca, na kojoj ive lipicaneri, uruio donaciju od 20 tona hrane za te konje, ali "da ta hrana ne stie do lipicanera, nego Bukinac tom hranom hrani svoje konje, odvojene od onih iz Lipika".
"Sloboda za ivotinje" je navela i da na imanju "Bukinac" u Novom Naselju u Novom Sadu ima ukupno 94 konja i istakla da je 20 konja sakriveno prigodom posjeta ministra Milosavljevia.

"Veterinarska inspekcija nije utvrdila koliko je konja prodano na crnom tritu iako postoje jasni podaci o tome da su konji prodavani i nueni na prodaju i da se iz obavijesti Odbora za sukcesiju Srbije jasno vidi da su oni vlasnitvo opine Pakrac. Zbog svega toga traimo izuzee veterinarskih inspekcija koje su do sada bile u kontaktu i obvezi s ergelom Bukinac", pie u priopenju udruge.
Lipicaneri su poetkom rata 1991. godine iz Lipika u Hrvatskoj prebaeni u Srbiju.


Izvor: net.hr
Postavljeno 25.08.2007. by TAKOmedia
Broj otvaranja:6711
Facebook komentari


Prijava na TD portal

Korisničko ime:

Lozinka:

Ne možete dodavati komentare jer niste prijavljeni na TD portal.

Da bi se prijavili, morate biti registrirani. Ukoliko još niste registrirani, registrirati se možete u 20ak sekundi klikom na sljedeći link
KOMENTARI (Beta verzija) Pravila komentiranja
Trenutno nema komentara
Vezano
Copyright 2004-2007 TAKOdobra.com :: Design and programming by Dejan Iličić
Registrirajte se na TAKOdobar portal

Korisničko ime

Lozinka

E-mail:

Izaberite područje s kojeg dolazite:

NAPOMENA:TAKOdobra.com ni na koji način nije odgovorna za sadržaj i komentare postavljene od strane posjetitelja. Za sve objavljene sadr?aje pod pojedinim loginom odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Komentari podliježu važećim zakonima RH i pri tome naglašavamo: zabranjena je svaka rasna, vjerska, spolna, nacionalna i etnička diskriminacija te veličanje fašizma i nacizma. Ukoliko se slažete s uvjetima kliknite na REGISTRIRAJ SE, u suprotnom odustanite od registracije.